top of page

Diabetes

Diabetes kan drabba alla hamsterarterna, men är speciellt vanligt bland dvärghamsterarterna- framförallt Campbell. Men vad innebär diabetes? Vad är symptomen? Och hur bör man agera om ens hamster har drabbats av diabetes?

Vad är diabetes?
Diabetes är en åkomma som inte bara finns hos människor- utan även hos de flesta djurarter, inklusive hamstrar. Tillståndet diabetes gör att sockerhalterna i blodet är alldeles för höga eftersom hamsterns förmåga att ta hand om socker inte längre fungerar, eller är reducerad. Detta på grund av att insulinet i kroppen inte riktigt fungerar som det ska (typ 2 diabetes) , eller också att det finns för lite insulin i kroppen (typ 1- diabetes). Diabetes kan drabba samtliga hamsterarter, men är allra vanligast hos dvärghamstrar- speciellt Campbell, Kinesisk dvärghamster men även hybrider. Även färgen på hamstern kan spela roll. Mandarin samt Mandarin pearl brukar ha lättare att få diabetes än övriga färger. Hos campbells verkar diabetes typ 1 vara den vanligaste orsaken på diabetes, medans typ 2 diabetes är vanligare hos kineser.

Vad kan orsaka diabetes?
Den vanligaste orsaken på diabetes är framförallt ärftlighet. Det är därför extremt viktigt då man köper tex en Campbell, att båda föräldrarna är testade mot diabetes, och även att hamsterungen blir testad innan den lämnar uppfödaren. Undvik att köpa djur från djuraffären eftersom du inte vet bakgrunden på hamstern eller om diabetes kan ligga i släkten.

Fel kost orsakar också diabetes. Därför ska man ej ge foder/mat med för mycket socker, fett eller snabba kolhydrater, speciellt om man vet med sig att man har en hamsterart som lätt drabbas av diabetes. Överviktiga hamstrar har dessutom lättare för att få diabetes. Se också till att hamstern får i sig tillräckligt med fibrer och protein, då dessa ämnen hjälper till att hålla blodsockernivån på jämn nivå. Andra faktorer som kan orsaka diabetes är stress eller låg aktivitetsnivå.

 
Följder av diabetes? För hög blodsockerhalt skadar flera inre organ hos hamstrar. Bland annat kan diabetes påverka synen, njurarna, nerverna och till och med hjärtat. Diabetes hos hamstrar är dödligt.

Symtom vid diabetes

  • Hamstern dricker överdrivet mycket

  • Kissar oftare än vanligt

  • Hamstern äter mer än vanligt

  • Sover mer än vanligt

  • Aggressivt beteende (hamstern kanske biter dig)

  • Hamstern skakar/darrar ibland

  • Går ner i vikt, ibland även svullen mage.



Testa din hamster för diabetes!
På apoteket finns det teststickor man kan köpa som testar glukoshalten i urinet. Ett exempel är "Clinistix" som kostar 52 kr för ett paket med 50 stycken teststickor. För att testa sin hamster för diabetes så stoppar man ner hamstern i en tom transportbur/plastlåda utan något som helst strö i botten. Var noga med att låta hamstern ha en vattenskål tillgänglig, då vatten är viktigt för en hamster med diabetes! Sedan är det bara att vänta på att hamstern ska kissa.

Då hamstern har kissat så tar man fram en provsticka ur förpackningen och doppar stickan i kisset. Sedan kan man se hur färgen på stickan ändrar färg väldigt snabbt. Intensiteten på färgen beror på mängden glukos i urinet. Det finns även en liten färgkarta på baksidan av förpackningen där man kan jämföra resultatet. Ju mörkare färgen är, ju allvarligare diabetes har din hamster. Dock kan ett positivt diabetesresultat vara felaktigt, då stress kan påverka så att hamstern visar på diabetes trots att den ej har det. Därför kan det rekommenderas att göra om testet. Om resultatet blir den ljusaste färgen (negativt) så har din hamster ej diabetes.

diabetes_negativt

På bilden ser ni ett diabetestest som visar negativt. Den yttersta fyrkanten är den ljusaste färgen (turkos). Denna hamster hade inte diabetes.

13046124-3o4hX.jpeg

På bilden ser ni ett diabetestest som visar positivt. Den yttersta fyrkanten är den mörkaste färgen (brun). Denna hamster hade tyvärr diabetes.

Vad gör jag om min hamster har diabetes?
Du kan ta hamstern till veterinären. Tyvärr går det ej att ge hamstern insulin som man gör med människor. Däremot så finns det speciella tabletter som veterinären kan skriva ut som man blandar i vattnet. Dessa tabletter hjälper mot uttorkning, till följd av att hamstern kissar så extremt mycket. Men tabletterna botar ej diabetes, utan ger dig endast något mer tid med hamstern, ty förr eller senare kommer hamstern insjukna så pass mycket att avlivning är det mest humana alternativet.

Om du har köpt hamstern från uppfödare så bör du kontakta uppfödaren direkt och berätta att hamstern har fått diabetes, eftersom uppfödare brukar vara extremt noga med att inte avla på djur som har diabetes i linjerna. Uppfödaren brukar även vara mån om hälsan på sina linjer och kunna ge råd och stöd. Uppfödaren kanske också har erfarenhet av vad som bör göras vid diabetes, så ta kontakt och fråga! Inga frågor är dumma.

Du kan även behöva ändra hamsterns kost för att bromsa effekterna av diabetes. Så lite socker i maten som möjligt, samt minskad fetthalt. Inga frukter eller snabba kolhydrater. Dra ner på kolhydrater överlag en smula. Istället så ska du se till att hamstern får i sig mer av fibrer och protein.

Riklig tillgång av vatten är extremt viktigt! För att motverka uttorkning så bör en hamster med diabetes ha tillgång till flera källor vatten. Kanske kan du ställa dit en extra vattenskål i den andra änden av buren?

OBS! Dessa metoder bromsar endast sjukdomen ett tag. Förr eller senare blir hamstern så pass sjuk att den tynar bort, blir trött och loj, se allmänt sjuk/dålig ut. Ser man att sin hamster börjar lida så har man skyldighet att avliva hamstern så att den slipper lida.

bottom of page