top of page

Inför en utställning

Inför en utställning
I god tid innan utställningen måste man anmäla sina djur för att kunna få ställa ut dem. Detta görs via en länk som alltid ligger med i själva inbjudan. Där finner du info om vilka domare det är, vilken tid och var utställningenkommer att vara och även vad det kostar att ställa ut. Den enda klass som kan ha anmälan på plats är Barnklassen.

Anmälningsavgift 
Se utställningskostnader HÄR
Anmälningsavgiften betalas i förväg och kan betalas via banköverföring eller Swish.


Anmälan är bindande. Man betalar för det antal djur som man har anmält. Har man anmält t.ex. fyra djur så betalar man för fyra djur även om man bara tar med två djur till utställningen. Vid utebliven betalning kan man ej ställa ut igen utan att ha betalat den senaste skulden.

Betalar du inte anmälningsavgiften senast tio dagar efter utställningsdatumet, så kommer en faktura att skickas ut för anmälningsavgiften och då tillkommer hanteringsavgift på 20 kr, samt porto och kuvert.


När slutar utställningen?
Det vi inte skriver med i inbjudan är vilken tid utställningen slutar, för det kan man aldrig veta innan, tyvärr. Hur lång tid utställningen tar beror på hur många djur som är anmälda och hur snabbt domarna dömer djuren, men räkna med att vara kvar hela dagen och att det blir prisutdelning någon gång mellan kl. 16 och 18.


Prova att ställa ut, utan medlemskap!
Du kan som icke medlem provställa hur många djur du vill vid ett tillfälle, både i standard och pet. Detta gäller enbart dig som inte varit medlem i vår förening tidigare. 

Du är som icke medlem välkommen på alla våra utställningar för att kolla in läget. Den enda gången som du inte får provställa är när föreningen har sitt SM eller titelutställningar - då måste man vara medlem. Förutom vid dessa utställningar så är du välkommen på vilken utställning som helst, när som helst, för att titta på eller provställa.
OBS! Om du vill provställa så anmäler du ditt djur via länken precis som vanligt, men du fyller i att du inte är medlem.

Bli medlem på plats
På alla våra utställningar kan man betala på plats för sitt medlemskap.

Efter anmälan
När djuren är anmälda (via Internet) så är det bara att invänta utställningsdagen.

 

Utställningsnummer
Det är olika nummer för Standard och Pet, så om du ställer i båda klasserna så är det två olika nummer som står med på petboxen. Numren (i form av klisterlappar) får du när du checkar in på utställningen.

Betalning
På plats på utställningen betalar man med jämna pengar eller Swish. När man kommer fram går man fram till incheckningsbordet och får sina djur incheckade och inblåsta. Vid inblåsningen blåses de igenom för att se så att ingen ohyra följer med in i lokalen. Du betalar för de antal djur som du har anmält även om inte alla följer med på utställningsdagen.

Handlers
Vi har infört handlers igen, som bär fram djuren till domaren, men du ställer djuret på bordet på eget ansvar. Vill du inte att någon annan tar fram ditt djur, så vill vi gärna att du är handler så du kan då ha koll på dina egna djur och samtidigt hjälpa till med de andra.

 

Städning
Innan det blir prisutdelning så ska lokalen städas. Det gäller alltså att alla hjälps åt, så att vi kan få se vilka fina priser våra djur får! Detta är en mycket viktig del av en utställning och som gör att det blir fler utställningar också, så snälla hjälp till så kommer vi alla hem fortare efter utställningens slut!

Hjälp sökes
Inför en utställning så söker vi alltid personer som vill hjälpa till. Det behövs alltid handlers, sekreterare, någon som fixar med sponsorer och en massa annat. Vill du hjälpa till så tveka inte att höra av dig till styrelsen. Vill du hjälpa till på någon speciell utställning så kan du kontakta utställningsansvarig. Vem som är utställningsansvarig för varje utställning står alltid med i inbjudan.

Handikappsanpassat
Det är tyvärr inte så stor efterfrågan på våra utställningar men vill man komma och det är inte alltid lokalerna är handikappsanpassade men vänligen skriv till oss så försöker vi göra allt för att anpassa så att ni självklart kan vara med.

 

Frågor
Frågor kring anmälan, utställning m.m. tas ALLTID med ansvarig för just den utställningen.

Hoppas vi ses på alla våra utställningar under året!
Varmt välkomna! :)

En typisk utställningsdag

Om du aldrig har varit på utställning förut, så har du säkert många frågor om hur det går till.
Det är så klart svårt att få en helt klar uppfattning om hur det faktiskt är att vara på utställning utan att ha varit med på en förut, men i den här texten ska vi försöka berätta hur det brukar gå till.

 

Dagen börjar med att du kommer fram till utställningen och går in med din hamster eller gerbil som sitter i sin utställningsbur.

Du kommer fram till "incheck" och "inblås". I incheckningen betalar du utställningsavgiften.
Du kan antingen betala med Swish eller med kontanter, om du har jämna pengar.

 

Medan du checkas in så tittar personen som sitter bredvid incheckaren igenom dina djur och blåser försiktigt i pälsen på dem, för att se så att de inte har ohyra eller något annat som kan föras med in till de andra djuren på utställningen.


Det är även här vid incheckningen som du kan anmäla dig till Barnklass - den klass där hamstern eller gerbilen bara bedöms efter hur snäll och trevlig den är och där alla får ett pris. Barnklassen kan man anmäla sig till om man är upp till och med 12 år gammal.
 

När du har blivit incheckad och dina djur har blivit inblåsta, så går du in i utställningslokalen. Där ställer du dina djur på anvisad plats och därefter bör du inte vara och greja med dem under resten av dagen - framförallt för att det är viktigt att de är lättillgängliga för domaren och även för att pälsen inte ska bli fet och rufsig när du håller i dem.

Du hittar ett bord att sätta dig vid och sedan börjar den långa väntan... Domarna och de utställningsansvariga brukar hälsa alla välkomna och berätta lite om dagen innan de sätter igång. Därefter börjar bedömningarna där domarna går igenom hamstrarna en efter en enligt ett visst bedömningsprotokoll som du får när utställningen är slut.

Under tiden som bedömningarna håller på, så anordnar vi ibland tipspromenad, hamstringstävling eller andra tävlingar. Däremot blir det mycket dötid också, så det är jättebra att ha med sig någonting att göra - surfplatta, spel, tidningar, m.m.

Det är viktigt att du inte på något vis gör så att domarna förstår vilken hamster eller gerbil som är din, eftersom alla bedömningar måste vara rättvisa.

 

Om du har några frågor efter utställningen, när allting är färdigt, så får du däremot jättegärna prata med en av våra domare.
 

Om du har anmält din hamster till Standardklassen, så tittar nu domaren på hur hamstern ser ut:
Hur huvudformen är, hur kroppsformen är, hur bra färgerna och eventuella teckningar är, hur stora öronen och ögonen är - massor av egenskaper!

OST-klassen innebär bara att hamstern eller gerbilen inte finns med bland de standardiserade färgerna, utan de ostandardiserade (= OST). Deras färg är helt enkelt bara inte standard och är förmodligen inte så vanlig.
Ju vanligare en färg är och ju fler som ställer ut den, desto större chans har färgen att bli uppgraderad till en standardfärg.

I Petklassen bedöms djuren enbart efter hur trevliga och hur välskötta de är.


Det är smart att anmäla sig till båda klasserna (Standard/OST och Pet).

Och om du är upp till och med 12 år får du såklart gärna även anmäla dig till Barnklassen.


Så varje djur kan alltid tävla i minst två klasser. Ju fler klasser du anmäler dig till, desto större chans har du att vinna priser!

Någonstans mitt i utställningen brukar vi bryta för lunch. Oftast erbjuder vi alla utställare att köpa lunch för en liten peng. Under hela dagen brukar vi dessutom ha ett litet bord där vi säljer fika. Efter lunch fortsätter bedömningarna.

I både Standard-/OST-och Petklassen jämför till slut domarna alla tävlande hamstrar mot varandra och placerar dem i ordningsföljd.

Medan domarna slutför sitt arbete och fyller i alla papper som måste fyllas i i efterhand, så brukar man hjälpas åt att ställa iordning lokalen.

Och sen blir det äntligen dags för prisutdelning!

För barn kan det vara jättebra att ha deltagit i Barnklassen, så att de verkligen får ett pris att ta med sig hem. Det är ju faktiskt annars ingen självklarhet att man vinner någonting.

Om hamstern eller gerbilen har charmat domaren på ett särskilt sätt, så kan domaren välja att dela ut Hederspris ("Hp") till detta djuret, till exempel med motiveringen "Sötaste tvättaren" eller "Gulligaste sovstilen".
Så chansen är ändå att man kan få ett pris även om det fanns andra djur på utställningen som typmässigt var bättre.

I samband med prisutdelningen så delar domarna också ut dina bedömningssedlar som de har skrivit på. Dessa är jättebra att gå igenom innan man lämnar utställningslokalen, så att man kan passa på att ställa frågor till domarna kring dem, om det dyker upp några frågetecken.

De är också bra att titta på om du vill lära dig mer om hur en hamster eller gerbil ska se ut.

Efter prisutdelningen är det fritt fram att åka hem, trött, men förhoppningsvis nöjd!


Läs gärna om de olika titlarna, klasserna och reglerna för att lära dig mer!
Hoppas vi ses på nästa utställning!

Exempel på hur en bedömningssedel kan se ut efter dagen

71071073-pylLY.jpg
71071074-CsWFU.jpg
bottom of page